Claudia Heinermann PHOTOGRAPHY


Bio

 

News

 

Links

 

Contact

 
 

Garzweiler II

In het Rijnlandse steenkoolgebied in de Duitse deelstaat Noordrhein-Westfalen liggen drie grote open bruinkoolmijnen: Garzweiler (48 km²), Hambach (42 km²) en Inden (42 km²). Garzweiler verwijst naar het gelijknamige dorp in de gemeente Jüchen dat door de winning van bruinkool al van de kaart verdwenen is.

 

De groeve bestaat uit twee onderdelen:

Garzweiler I ten oosten van de A44, al voltooid;

Garzweiler II ten westen van de A44.

 

 

Garzweiler II is 48 km² groot en bevat 1,3 miljard ton bruinkool. De exploitatie is gestart in 2006 en zal naar verwachting tot 2045 duren. Hiervoor zullen 12 dorpen (met 7600 inwoners) moeten verdwijnen. De bewoners hebben een aantal jaren de tijd om te verhuizen naar nieuw aangelegde dorpen (Umsiedlung). De nieuwe dorpen heten dan bijvoorbeeld Neu-Otzenrath of Neu-Pesch.

 

Een van deze dorpen was Holz.

In 2007 begon Claudia Heinermann met haar fotoproject om het dorp Holz te volgen tot het verdwenen zou zijn. Het dorp stond toen al geruime tijd voor het grootste deel leeg. De huizen waren dichtgemetseld, zelfs de begraafplaats was al deels overgebracht naar een nieuwe locatie. Aan de ene kant van het dorp begonnen de sloopwerkzaamheden terwijl aan de andere kant 5 huizen nog steeds bewoond werden.

 

De oudste boerderij in Holz was van de familie Packbier. De hoeve herbergde al ruim 300 jaar familiegeschiedenis en is telkens van moeder op dochter overgedragen. De familie Packbier woonde met vier kinderen en de zus van mevrouw Packbier in de hoeve. Zij bebouwden de grond achter de hoeve en van jaar tot jaar konden ze de grote graafmachines dichterbij zien komen. Rond Kerst 2009 werd de sloop van het dorp voltooid en moesten ook zij als laatste verhuizen. De oudste zoon zet het boerenbedrijf na de verhuizing elders voort.

In januari 2010 is ook hun boerderij gesloopt en daarmee is Holz van de kaart verdwenen. Nu is het volgende dorp, Spenrath aan de beurt.

Na de voltooiing van de bruinkoolwinning zal het enorme gat dat achterblijft gevuld worden met water, waardoor er een meer zal ontstaan van 23 km² grootte.